Toques blanches – a szakács kalapja

séf-sapka2

Ugye Neked is rögtön ez a kép ugrott be? De miért is ilyen a séfek „sapkája”?

A legtöbbször elhangzó érvek között szerepel, hogy a különleges sapka tökéletes védelmet nyújt abban, hogy még véletlenül se kerüljön hajszál az ételbe. Míg mások inkább azt hangsúlyozzák, hogy célja a szakács kényelmét biztosítani, hogy az étel illatát ne vegye át a haja. Minkét indoklásban van némi igazság, de valljuk be – e szempontokból más kialakítású fejfedő is tökéletesen megállná a helyét!

A sapka alakját és kinézetét valójában a franciáknak köszönhetjük és a becsületes neve “toques blanches”, azaz fehér kalap.

A kalap eleinte a konyhában dolgozók rangját jelölte – különböző színekben, mintázatokban viselték, így rögtön egyértelmű volt, hogy ki milyen pozíciót tölt be.

Később valóban higiéniai és kényelmi okokból változott a színe és az alakja. A világos kalapon ugyanis minden szennyeződés már messziről kiszúrható, ezért is tették kötelezővé az egységes fehér színt.

És hogy miért ilyen magas?

A magas kalap célja a szakács kényelmének biztosítása, hogy a konyhában kizárólag az ételek és ne a szakács feje főjön!  A séf kalapok alakjuknak köszönhetően egytől egyig jól szellőznek, így nem fülled be viselőjük feje. 

Szereted a különleges ételeket? Érdekel más országok kultúrája? Szeretnél megismerkedni a világ ízeivel? Hadd kalauzoljunk el egy igazi gasztronómiai utazásra a napsütötte tájak ízeivel!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.